Hilma af Klint: Η γυναίκα που ζωγράφισε το μέλλον

Το καλοκαίρι του 1986 ένας Σουηδός αγρότης ανέκτησε το εγκαταλελειμμένο εξοχικό του σπίτι από τον τελευταίο ενοικιαστή. Στο ισόγειο δίπλα στο σπίτι βρήκε, καλυμμένο με σκόνη από χρόνια, τεράστια ξύλινα κουτιά.

Όταν τα άνοιξε ήταν μπερδεμένος. Υπήρχαν 1200 πίνακες, κάποιοι πολύ μεγάλοι, με γεωμετρικές φιγούρες έντονων χρωμάτων. Κάλεσε έναν γείτονα που υποτίθεται ότι ήταν πιο μορφωμένος ή ενημερωμένος, αλλά δεν κατάλαβε καν τι είχαν μόλις ανακαλύψει. Υπέθεσαν ότι οι πίνακες σχημάτισαν μια τεράστια σκηνογραφία ή ήταν παράνομοι, ίσως κλεμμένοι.
Ο γείτονας νόμιζε ότι θα καλέσει έναν φίλο που εργαζόταν σε μουσείο και ρώτησε αν οι πίνακες έχουν υπογραφή. «Ναι», είπε ο γείτονας – στη γωνία λέει η Hilma Klint. »
Κάποιοι επίσημοι και γνώστες της τέχνης έφτασαν και πήραν τα κουτιά.

Λίγες εβδομάδες αργότερα το Μουσείο Τέχνης της Στοκχόλμης δημοσιοποίησε μια ασυνήθιστη ανακάλυψη. Ήταν πάνω από χίλιες ζωγραφιές, σχέδια και θεωρητικά δοκίμια, ένα απόλυτα αφηρημένο έργο, με αγνά χρωματικά γεωμετρικά σχήματα και ακριβή υφή, υπογεγραμμένο και χρονολογείται στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Αυτό που ήταν ασυνήθιστο ήταν οι ημερομηνίες: ζωγραφίστηκαν πριν οι Καντίνσκι, Malevich και Mondrian «εφεύρουν» την αφηρημένη ζωγραφική. Η Hilma ήταν ξεκάθαρος πρόδρομος. Γιατί κανείς δεν ήξερε γι’ αυτήν; Γιατί ήταν κρυμμένοι οι πίνακες;

Η Hilma af Klint γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1862. Ο πατέρας της ήταν μαθηματικός και είχε μια μεγάλη βιβλιοθήκη στην οποία η μικρή Hilma συνταγογραφούσε τα πάντα σχετικά με τη γεωμετρία και την τέχνη.

Στα είκοσι μπήκε στη Σουηδική Ακαδημία Τεχνών, μία από τις λίγες σχολές που εισήχθησαν γυναίκες και ήταν μέρος της πρώτης γενιάς Ευρωπαίων ζωγράφων που έστησαν εκθέσεις και έζησαν από το έργο τους. Ζωγράφισε πορτρέτα και ρεαλιστικά τοπία που εκτιμήθηκαν πολύ από τους πελάτες της.

Εκείνα τα χρόνια εφευρέθηκαν ακτίνες Χ και ανακαλύφθηκαν ηλεκτρομαγνητικά κύματα, τα οποία μπορούσαν να στείλουν πληροφορίες μέσω αέρα και κενό. Αυτά τα γεγονότα τρέλαναν το μυαλό της Hilma όπου προφανώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αόρατοι παράλληλοι κόσμοι.

Ενδιαφερόταν για αυτές τις εναλλακτικές πραγματικότητες και διαφορετικά επίπεδα αντίληψης. Επειδή εκείνη την εποχή οι επιστήμες συνδέθηκαν με τον πνευματισμό και η Χίλμα πήγε σε πνευματικές συνεδρίες.

Ενθαρρύνθηκε και η δυνατότητα επικοινωνίας με τις πιο αγαπημένες από τις αδελφές της, που είχαν ήδη πεθάνει. Προσπαθούσε να επικοινωνήσει με την αδερφή της, αλλά δημιούργησε ένα κλαμπ με άλλες πέντε γυναίκες. συναντιόντουσαν κάθε Παρασκευή, καλούσαν πνεύματα και είχαν αυτόματες συνεδρίες ζωγραφικής και ποίησης (που έκαναν οι σουρεαλιστές χρόνια αργότερα).

Η Hilma άρχισε να δημιουργεί σπάνιους πίνακες με τυχαία σημεία, προσποιούμενη ότι αφήνει τον εαυτό της να πάει σε άλλες ενέργειες, μετά πήγε να ζωγραφίσει αυτό το χάος με βάση τις γεωμετρικές δομές της φύσης, τις οποίες ήξερε καλά από παιδί.

Πέρασε μερικές μέρες ζωγραφίζοντας τις προμήθειές της και άλλες κλειδώνοντας τον εαυτό της σε ένα εξοχικό σπίτι για να απελευθερώσει ένα δημιουργικό πάθος που κρατούσε άκρως μυστικό. Δύο ζωγράφοι σε ένα άτομο.

Κρύφτηκε λοιπόν για αρκετά χρόνια και την ημέρα που έγραψε τη διαθήκη της, έβαλε τον εγγονό της Έρικ ως μοναδικό κληρονόμο, υπό τον όρο ότι κρατούσε τους πίνακές του σε ξύλινα κουτιά, που μπορούσαν να ανοιχτούν μόνο είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της.

Γιατί το αποφάσισε αυτό;

Ίσως θεωρούσε τους πίνακές της μια πολύ οικεία και ειλικρινή άποψη, μόνο για τον εαυτό της· ίσως νόμιζε ότι η δουλειά της ήταν εντελώς εκτός ακαδημαϊκών κανόνων και η δημοσιοποίηση της θα τερμάτιζε την επιτυχημένη καριέρα της.

Αλλά εδώ είσαι, η ζωή αποφάσισε κάτι άλλο: ο εγγονός έφυγε από αυτόν τον κόσμο πριν την ημερομηνία της αποκάλυψης και οι πίνακες έμειναν κρυμμένοι για πολλά χρόνια περισσότερα από όσα ήθελε η Hilma, μέχρι το 1986, όταν ο Σουηδός αγρότης το βρήκε στο υπόγειό του.

Στη δεκαετία του ογδόντα, τα avant-garde των αρχών του αιώνα ήταν ήδη απόλυτα αφομοιωμένα· η τέχνη ακολούθησε τα μονοπάτια της, πιο διαφορετικά από ποτέ.

Μέσα σε αυτόν τον κοσμικό θόρυβο, η Hilma af Klint επέστρεψε από τη μετά θάνατον ζωή για να πάρει τη θέση της ως η αληθινή μητέρα του σουρεαλισμού…

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s